Tak jak istnieją diety dla serca, wątroby czy dla nerek również dla oczu można stworzyć idealny jadłospis. Oczy są narażone na działanie promieni UV, szkodliwych toksyn unoszących się w powietrzu alergenów oraz przesuszenie. Aby chronić delikatne receptory i sploty nerwów, ułatwić odżywianie i dotleniania tkanki oka oraz regulować ciśnienie w jego wnętrzu należy rozważnie podchodzić do diety.

Po pierwsze:  Odstaw cukier i używki.

Wysoki poziom cukru we krwi oraz wysokie ciśnienie powodowane przez używki uszkadza plamkę żółtą prowadząc do częściowego lub trwałego uszkodzenia  wzroku.

Po drugie: Dużo przeciwutleniaczy.

Jednym z ważnych przeciwutleniaczy, które chronią oczy przed promieniami UV jest luteina. Aby zapewnić swoim oczom ten ważny przeciwutleniacz jedz ryby, jaja, zielone warzywa, kiełki zbóż, nektarynkach, czarnych porzeczkach oraz awokado.

Najsilniejszym przeciwutleniaczem jest natomiast witamina E. Źródłem tej witaminy są migdały, oleje roślinne, mleko i kiełki pszenicy.

Witamina C również należy do grona przeciwutleniaczy ważnych dla oczu – pomaga utrzymywać soczewkę oka przejrzystą, zmniejsza ryzyko zaćmy. Wystarczy włączyć do diety cytrusy, natkę pietruszki, brokuły.

Po trzecie:  Witamina A

Witamina A to najważniejsza witamina dla Twoich oczu. Niedobór może prowadzić do utraty wzroku ponieważ bierze udział w syntezie światłoczułego barwnika w siatkówce oka. Jest też składnikiem śluzu odpowiedzialnego za utrzymanie prawidłowej wilgotności oczu. Pamiętaj zatem, by regularnie jadać nabiał (mleko, sery, kefiry, masło czy jogurty), ryby, owoce i warzywa.

Po czwarte: Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B wspierają pracę nerwu wzrokowego oraz biorą udział w produkcji enzymów utrzymujących prawidłowa wilgotność oka. Pokarmami bogatymi w witaminy z grupy B są jaja, pszenica, chude mięso, soja i drożdże.

Po piąte: Cynk

Cynk chroni oko przed niekorzystnym oddziaływaniem czynników zewnętrznych, jest składnikiem budulcowym siatkówki oka. Niedobór cynku może prowadzić do krótkowzroczności. Aby do tego nie dopuścić można jeść owoce morza, mięso, mleko i jaja. Dodatkowo cynk reguluje wchłanianie cukru, który szkodzi Twoim oczom.